Bobal grapes – ¿head of the bull? / Uvas Bobal – ¿cabeza de toro?

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Bobal is a variety of red grapes mainly grown in the Utiel- Requena region, near Valencia. The soil in this part of the country is rich in limestone and with an area of aprox. 100.000 hectares, with temperatures varying from between 10º C in winter to nearly 40ºC in summer, very resistant to variable climatic conditions, plagues and very productive. The grain is medium, round and juicy.

The name Bobal, seems to derive from the Latin term, Bovale, referring to the shape that resembles the head of a bull.  The wine produced from these grapes is deep cherry color, and with a low alcohol content of around 11%, very fruity and high acid content.

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This variety of grapes which was once thought to have disappeared is celebrating a comeback and is gaining esteem from wine lovers from around the world.
This variety of grapes has some added complications in its cultivation because individual grapes mature at different times and vary greatly in size.It so happens that ripe grapes and unripe grapes are present on the plant at the same time.However this complexity has its rewards and when successfully produced, Bobal produces very complex and elegant wines that are full of character. These grapes are generally intensive in color, high in acidity, low in alcohol and fresh which permits wines of great quality, reds, pinks and up to the Gran reserva level are produced year after year.

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Bobal es una variedad de uva tinta cultivadas principalmente en la región de Utiel-Requena, cerca de Valencia. El suelo en esta parte del país es rico en piedra caliza y con una superficie de aprox. 100.000 hectáreas, con temperaturas que varían de entre 10 º C en invierno a casi 40 º C en verano, muy resistente a las condiciones climáticas variables, plagas y muy productiva. El grano es mediano, redondos y jugosos.

El nombre Bobal, parece derivar de la palabra latina, Bovale, refiriéndose a la forma que se asemeja a la cabeza de un toro. El vino producido a partir de estas uvas es de color cereza profundo, y con un bajo contenido de alcohol de alrededor del 11%, el contenido de ácido muy afrutado y alto.

Esta variedad de uva, que una vez se pensó que había desaparecido, está celebrando su regreso y está ganando la estima de los amantes del vino de todo el mundo.
Esta variedad de uva tiene algunas complicaciones añadidas en su cultivo porque las uvas individuales maduran en momentos diferentes y varían mucho en tamaño.
Lo que ocurre es que las uvas maduras y uvas inmaduras están presentes en la planta al mismo tiempo. Sin embargo esta complejidad tiene sus recompensas y cuando se produce con éxito, Bobal produce vinos muy complejos y elegantes que están llenos de carácter. Estas uvas son generalmente intensiva en color, de alta acidez, bajo contenido de alcohol y fresco que permite vinos de gran calidad, rojos, rosas y el Gran Reserva se producen tras año.

We are going to suggest 4 wines made from this variety of grapes for you to chose what suits you best / Vamos a sugerir 4 vinos elaborados con esta variedad de uva para que usted elija lo que más le convenga:

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Mestizaje Crianza         Finca Terrazo               Mal Criat                     Melic

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